Schaatsen!!
Door: Maarten en Resi
Blijf op de hoogte en volg Maarten & Resi
26 Februari 2011 | Oostenrijk, Wenen
Hier nog even een kleine (?) update bij onze blog van afgelopen woensdag. Het is ons gelukt ergens te schaatsen! Helaas niet op de Neusiedlersee: de “ijstelefoons” aldaar (ja, die kennen ze ook hier; de Neusiedlersee blijkt best een populair lokaal schaatsgebied te zijn) meldden dat het meer door de wind niet helemaal dichtgevroren was, en schaatsen slechts op kleine stukken mogelijk zou zijn. Doordat we onze trein-kortingskaart pas vanaf maandag hebben laten ingaan, zou het €40,- kosten om daarheen te gaan: een beetje overdreven, als je niet eens zeker weet of je aan schaatsen toekomt.
Gelukkig was er een backup-plan :-D We hadden een paar weken geleden in een vorstperiode al gezien dat de “Alte Donau” (een oude, niet stromende aftakking van de Donau) in Wenen mooi bevroren was. Ook op YouTube staan er prachtige beelden van mensen die daar hebben geschaatst in Januari. Helaas helaas, staat er op gemeentelijke websites dat de Donau door warme grondwaterstromen niet 100% veilig is om op te schaatsen… maar ja, we konden altijd even kijken!
Wij gingen er vanochtend dus heen, met de gedachte het ijs op te gaan als anderen het ook deden (we moeten natuurlijk niet te moedig zijn). Alweer helaas: PRACHTIG ijs, maar niemand te bekennen. Op sommige plekken zaten ook wind-, vogel- en brugwakken, met het risico dat een aantal daarvan net de nacht ervoor pas waren dichtgevroren. Ofwel: te gevaarlijk.
Gelukkig bleek er ook nog een nóg kleinere aftakking te bestaan, het zgn. Kaiserwasser. In de verte zaten vogels en een vogelwak, en uiteraard was ook hier NIEMAND te bekennen. We hebben een beetje gekeken langs de kanten (rond de 10 cm dik), zijn er toen even een beetje opgelopen, en hebben toen tóch maar de schaatsen aangetrokken! Onze manier van uitproberen of het kon – of beter gezegd: Maarten’s manier van proberen – bleek goed te werken: redelijk hard zo ver als je durft rondjes rijden, en zo een steeds groter veilig gebied afbakenen! En maar hopen op nieuwe scheuren, waaraan je kunt zien hoe dik het is. Kort gezegd: sorry mama :-D
Met de eerste ploffen, kraken, en scheuren was het nog wel een beetje eng, maar langzaamaan werden we er toch zekerder van en hebben we lekker een tijdje rond kunnen rijden. De mensen die er in de buurt waren keken ons wel wat raar aan: Noren (de schaatsen dan, hè) kennen ze er nauwelijks, en Oostenrijkers zijn niet zulke helden (of eigenlijk gewoon een stuk verstandiger) als Nederlanders, die gek worden als er een paar cm ijs ligt :-D Maar het raarst werden we toch aangekeken door 2 Egyptenaren van de VN (er vlakbij), die nog nooit ijs hadden gezien, laat staan er op hadden gestaan…wat ze uiteindelijk natuurlijk toch probeerden (zie foto)
Al met al: we hebben er erg van genoten! Sorry weer van het lange verhaal, ik (Maarten kan dat niet laten ;-)
Foto’s zijn weer te vinden op maartenenresi.multiply.com. Er staat ook een filmpje onder “Video”. De locatie waar we geschaatst hebben is deze:
Groetjes!!!
26 Februari 2011 - 21:02
(mama) Wil:
Hoi Maarten en Resi,
één ding kan ik zeggen...de foto's zijn wel erg mooi....
de actie vind ik wat minder en ik denk dat ik maar iemand stuur om jullie terug te halen naar Nederland voor een beetje extra controle!!!
liefs Wil
26 Februari 2011 - 21:06
Sjaak Voorn ( Papa):
Ben trots op je jochie !!!! Van mij heb je het niet, maar ik snap het wel.... Schaatsen is wel erg mooi...
Volgend jaar op de Weissensee?
Toch moet ik wel opmerken, dat het niet helemaal recht doet aan je verstandelijke vermogens.... -
26 Februari 2011 - 21:14
(zusje) Sietske:
haha ik snap jullie actie wel hoor ;) en zo'n metropolitan achtergrond maakt het wel echt cool! spreek je gauw, xx -
27 Februari 2011 - 00:36
Ankie:
oooh ik ben kei jaloers. Wat een supermooi ijs! -
27 Februari 2011 - 09:54
Gerard En Marry:
Hoi Maarten en Resie.Wat een onderneming om te schaatsen,maar jullie hebben het gedaan.Leuke foto''s.Hier alles goed.Nog veel plezier.Groetjes. -
27 Februari 2011 - 09:54
Jenny En Henk R.:
Zo te lezen zijn jullie wel echte waaghalsen en schaatsers. Als mama Veeningen er bij geweest was dan waren jullie vast niet het ijs op gegaan. Hier denken wij al aan het voorjaar, wij hebben genoeg van de winter .
Veel plezier en geluk in Wenen.
Groeten vanaf de Brinkberg.